Book

Kees 't Hart

Ter navolging

Ter navolging ontleent zijn naam aan de Haagse begraafplaats waar Betje Wolff en Aagje Deken zijn begraven. In de roman doet de jonge neerlandicus Vincent Gorter onderzoek naar het leven van de twee ‘oude blagen’, zoals Busken Huet ze ooit noemde, en doet spectaculaire ontdekkingen. De twee patriottistische dames zouden zijn betrokken bij een Orangistisch complot én onder pseudoniem pornografische geschriften hebben gepubliceerd. Een clubje hooggeleerde academici – van wie ’t Hart de namen van echte letterkundigen gebruikt – zet grote vraagtekens bij Gorters onderzoek en probeert hem vervolgens in de wielen te rijden.

In wezen gaat Ter navolging niet over Betje Wolff en Aagje Deken, maar over het onderzoek naar hun schaduwen in de academische wereld. Het echte onderwerp van de roman is het ‘netwerken’ van al die echte en semi-geleerden. Dat thema heeft ’t Hart – met een duidelijke knipoog naar de structuur van Sara Burgerhart van Wolff en Deken – nog eens benadrukt door zijn verhaal niet rechttoe rechtaan te vertellen, maar louter in de vorm van brieven, dagboekaantekeningen, lijstjes, e-mails en zelfs sms-berichten.

’t Hart speelt een ingenieus spel met echte en verzonnen namen, feit en fictie. Hoewel hij geen spaan heel laat van het burgerlijke en brave imago van de twee schrijfsters (‘Sletje Wolff en Blaagje Deken’) en de hele moderne literatuurwetenschap op de hak neemt, brengt hij toch ook een hommage aan mensen die de meest curieuze wegen volgen om iets te ontdekken en greep op de wereld te krijgen.

Kees 't Hart

Writer and critic Kees ’t Hart (b. 1944) made his breakthrough in 1999 with De revue (The Variety Show), the moving tale of a washed-out clerk who revisits the happiest days of his life as part of an Amsterdam variety show. The novel set the tone for a postmodernist author who thrives on…

lees meer

Details

Ter navolging (2004). Fiction, 437 pages.

Publisher

Querido

Weteringschans 259
NL - 1017 XJ Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 760 72 10

E-mail:
j.spooren@singeluitgeverijen.…
Website:
http://www.singeluitgeverijen…

lees meer