De historie vanden vier Heemskinderen

Historie vanden vier Heemskinderen

Miniatuur in Een paard uit de duizend, in hs. Parijs, Bibliothèque Nationale.

De Middeleeuwen hebben tal van prachtige verhalen voortgebracht. Een van de meest geliefde is dat over de vier Heemskinderen, vier broers die zich de woede van Karel de Grote op de hals halen en in hun jarenlange strijd tegen de koning worden bijgestaan door hun trouwe ros Beyaert en de tovenaar Maeldegijs.

Eeuw na eeuw heeft dit verhaal lezers en luisteraars hevig geboeid. Telkens weer werd het overgeschreven, gedrukt, bewerkt en naverteld. Ook nu nog spreekt dit middeleeuwse verhaal, dat boordevol avontuur en spanning zit en zowel komische als ontroerende passages telt, tot de verbeelding.

De druk die in 1508 in Leiden bij Jan Seversoen van de pers kwam, bevat de oudste volledig bewaarde Nederlandstalige versie van het Heemskinderen-verhaal. Door middel van moderne leestekens, een royale woordverklaring, een grote hoeveelheid cultuurhistorische aantekeningen en een nawoord waarin allerlei aspecten helder belicht worden, werd deze oude tekst door Irene Spijker toegankelijk gemaakt voor een breed publiek. Alle houtsneden waarmee Jan Seversoen het verhaal vijf eeuwen geleden illustreerde, zijn in deze nieuwe uitgave opgenomen.

Over de editeurs

Irene Spijker wijdde in 1990 haar dissertatie aan het Heemskinderen-verhaal.

Publicatiegegevens

Bezorgd door: I. Spijker
Uitgever: Prometheus / Bert Bakker
Uitvoering: gebonden met stofomslag, geïllustreerd
ISBN: 9789035129474

bestel deze titel...